Om Uppsala Kendo‎ > ‎

UPPSALA KFUM KENDO HOKUSHINKAN

MATSUMOTO Jumpei

Kendo Kyoshi 7-dan

Matsumoto sensei kommer från Kyoto i Japan, är utbildad lärare med inriktning på japanska och litteratur och sedermera har han också utbildat sig till sjuksköterska.

År 2007 flyttade sensei till England för att på heltid ta på sig rollen som tränare för det Brittiska landslaget i kendo. I den rollen ingick det, förutom elitverksamhet, att även resa runt till klubbar i England, Wales och Skottland för att hålla i träningspass; ett sätt att se till att ländernas alla kendokas skulle få en chans att ta del av hans kunnande. År 2009, efter VM i São Paulo, återvände Matsumoto sensei till Japan och Kyoto efter att bland annat ha lett Storbritannien till ett lagbrons vid EM i Helsingfors år 2008. Sedan våren 2010 bor Matsumoto sensei i Hiroshima där han jobbar som lärare.

Uppsala Kendo fick för första gången kontakt med Matsumoto sensei år 2006 när medlemmar i klubben åkte till London för att delta i det årligen återkommande Kodokan International Kendo Seminar. År 2008, när medlemmar från vår klubb för tredje året i rad deltog vid detta välrenommerade seminarium tog vi tillfället i akt att bjuda in sensei till vår klubb. Inbjudan accepterads vänligt varvid två mycket lärorika seminarier kom att hållas, ett i november 2008 och ett i mars 2009.

Hösten 2009, under det årets Kodokan International Kendo Seminar, frågade vi Matsumoto sensei om han ville göra oss den äran och ge vår klubb ett japanskt tillnamn. Vår förfrågan accepterades och efter en tid fick vi ett brev där sensei presenterade det japanska tillnamn han valt åt Uppsala Kendo.

北辰館

HOKU-SHIN-KAN

Matsumoto-sensei gav följande förklaring till namnets betydelse:

Hoku means “north”

Shin means “the dragon that rouse itself to action”

Hoku-shin also means “the polestar”

The polestar never moves, so it means “Heijyoushin”

Uppsala Kendo Hokushinkan är glada och stolta över att ha fått lära känna Matsumoto sensei och också över det namn han har gett vår klubb. Vi ser framemot att i framtiden kunna bjuda in honom till Uppsala igen.