Om Uppsala Kendo

Vår klubb är en del av Uppsala KFUM. Vi är dessutom en del av Svenska Budo- och kampsportsförbundet som är en del av Riksidrottsförbundet.

Uppsala KFUM Kendo Hokushinkan har runt 50 medlemmar varav ca 25 juniorer. Både kvinnor och män i alla åldrar tränar hos oss, och det är mycket olika hur aktiva våra medlemmar är. Vissa kommer någon gång då och då för motionen och umgängets skull, medan andra tränar flera gånger i veckan och ställer upp i tävlingar. Ytterligare några ligger någonstans däremellan. Vi har ofta internationella gäster som tränar med oss den tid de tillbringar i Uppsala.

Vår huvudtränare är Jimmy Cedervall, 5 dan men flera andra högt graderade i klubben tar ofta ansvar för träningen. Jimmy Cedervall har tävlat internationellt för Svenska kendolandslaget i många år. Jessica Fröberg som är tränare för juniorer har också tidigare tävlat för Svenska kendolandslaget.

Klubbens historia

Uppsala kendoklubb grundades år 1985 av Lars Lindin som, efter att ha rest runt och bott i Japan under 1970-talet, tränat och lärt sig kendo där.

På 1970-talet var det kanske mindre vanligt att västerlänningar tränade kendo i Japan. Lindin kom ursprungligen i kontakt med kendo genom en grupp japanska taxichaufförer som han lärde känna och tränade med. Än idag skiljer sig Uppsala kendoklubb från andra klubbar i Sverige bl.a. genom att klubbens medlemmar placerar shinai på höger sida i Seiza, vilket är ett arv från Lindins tid i Japan.

Lindin var under många år ledande inom klubben men tränar inte längre aktivt. Klubben har i storlek varierat genom åren, från några få tränande till över 80 medlemmar. En av de medlemmar som varit med länge är Stig Bardage, som också varit klubbens ordförande i många år och som fortfarande tränar aktivt. Jakob Nobuoka, som också delvis lärt sig kendo i Japan, har likaledes haft betydelse för klubbens fortlevnad och utveckling, liksom på senare år Jimmy Cedervall, som för närvarande är en av klubbens mest aktiva och medlem av kendolandslaget.

Uppsala kendoklubb har genom åren fått influenser utifrån, bland annat genom att japaner som varit på besök eller bott tillfälligt i Uppsala kommit till klubben och tränat och/eller instruerat, såsom t.ex. Momiyama-sensei under 1980-talet.

Genom Per Ybo har klubben under 2000-talet knutit ett flertal internationella kontakter: Trevor Chapman 5dan från Kashi No Ki Kenyu Kai, Ollerton, Storbritannien som besökt klubben och hållit två mycket uppskattade läger. Jumpei Matsumoto sensei 7 dan kyoshi, som under tiden han var landslagscoach för brittiska landslaget besökte klubben vid ett par tillfällen. Masatake Sumi sensei 8 dan hanshi och Junichi Tashiro sensei 8 dan kyoshi som sedan 2008 besökt klubben årligen för att hålla nationella läger i regi av Uppsala Kendo Hokushinkan.

Om klubbnamnet

Matsumoto sensei kommer från Kyoto i Japan, är utbildad lärare med inriktning på japanska och litteratur och sedermera har han också utbildat sig till sjuksköterska.

År 2007 flyttade sensei till England för att på heltid ta på sig rollen som tränare för det Brittiska landslaget i kendo. I den rollen ingick det, förutom elitverksamhet, att även resa runt till klubbar i England, Wales och Skottland för att hålla i träningspass; ett sätt att se till att ländernas alla kendokas skulle få en chans att ta del av hans kunnande. År 2009, efter VM i São Paulo, återvände Matsumoto sensei till Japan och Kyoto efter att bland annat ha lett Storbritannien till ett lagbrons vid EM i Helsingfors år 2008. Sedan våren 2010 bor Matsumoto sensei i Hiroshima där han jobbar som lärare.

Uppsala Kendo fick för första gången kontakt med Matsumoto sensei år 2006 när medlemmar i klubben åkte till London för att delta i det årligen återkommande Kodokan International Kendo Seminar. År 2008, när medlemmar från vår klubb för tredje året i rad deltog vid detta välrenommerade seminarium tog vi tillfället i akt att bjuda in sensei till vår klubb. Inbjudan accepterads vänligt varvid två mycket lärorika seminarier kom att hållas, ett i november 2008 och ett i mars 2009.

Hösten 2009, under det årets Kodokan International Kendo Seminar, frågade vi Matsumoto sensei om han ville göra oss den äran och ge vår klubb ett japanskt tillnamn. Vår förfrågan accepterades och efter en tid fick vi ett brev där sensei presenterade det japanska tillnamn han valt åt Uppsala Kendo.

北辰館

HOKU-SHIN-KAN

Matsumoto-sensei gav följande förklaring till namnets betydelse:

Hoku means “north”

Shin means “the dragon that rouse itself to action”

Hoku-shin also means “the polestar”

The polestar never moves, so it means “Heijyoushin”

Uppsala Kendo Hokushinkan är glada och stolta över att ha fått lära känna Matsumoto sensei och också över det namn han har gett vår klubb. Vi ser framemot att i framtiden kunna bjuda in honom till Uppsala igen.